Wylano fundamenty pod magazyn spożywczy Caritas
W połowie listopada ruszyła budowa magazynu przemysłowego Caritas zlokalizowanego na ul. Mieszka I.
Wylano już fundamenty, a koniec prac przewidzianych jest na czerwiec 2021 roku.
W magazynie o powierzchni 700 metrów kwadratowych i pojemności 4 tys. metrów sześciennych będą gromadzone produkty spożywcze, m.in. z krótkim terminem ważności, dostarczane przez producentów, sklepy
i sieci handlowe. Znajdzie się tu także chłodnia o powierzchni 100 metrów kwadratowych.
Projekt przewiduje zakup samochodu-chłodni z windą.
– Ten magazyn jest ważnym ogniwem naszych działań i umożliwi nam lepsze składowanie, dystrybucję, a także schładzanie produktów, zanim przekażemy je beneficjentom programu z obszaru całej diecezji – mówi ks. Tomasz Roda, dyrektor Caritas diecezji. – To zarazem zachęta dla kolejnych producentów z regionu, by nie musieli utylizować żywności, której termin ważności upływa, lecz mogli ją zgodnie z procedurami przekazać do nas.
Mamy doświadczenie i wiemy, jak ją spożytkować.
Magazyn powstaje w ramach programu "Spiżarnia Caritas" funkcjonującego od 4 lat,
w ramach ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Każdego roku "Spiżarnia Caritas" pozyskuje żywność o wartości 1 mln złotych.
Wartość inwestycji, o którą wnioskowało Biuro Projektów Caritas, wynosi 2,1 mln złotych.
W całości pochodzą one z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska.
Magazyn powstaje na działce należącej do Caritas diecezji.